NIPT

Vanaf 1 april 2017 kunnen zwangeren in het kader van TRIDENT-2 kiezen tussen de combinatietest en de NIPT als eerste screeningstest als zij hun kind willen laten screenen op down-, edwards- en patausyndroom. 


De labworkflow voor de NIPT verloopt net als bij de combinatietest geheel via Peridos. De laboratoria in Amsterdam (VUmc), in Rotterdam en in Maastricht (in samenwerking met Nijmegen) voeren de NIPT uit voor heel Nederland. Voor de regio van de SPSRU is dat het VUmc.


Let er op dat als een counselor bij verschillende praktijken werkt en een NIPT aanvraagt via Peridos, hij/zij bij het inloggen de juiste praktijk selecteert. Deze praktijk zal namelijk de uitslag van NIPT krijgen. Wordt de verkeerde praktijk geselecteerd, dan leidt dit tot een datalek, aangezien de NIPT-uitslag kan worden ingezien door iemand die hiervoor niet is gerechtigd. 

VRAGEN OVER DE LABWORKFLOW NIPT

Regelmatig komen bij de SPSRU vragen binnen waarvan de antwoorden te vinden zijn bij veelgestelde vragen over NIPT op de website van het RIVM ►, of bij de routering vragen over NIPT op de website van Peridos ►. Deze websites worden regelmatig geactualiseerd.


Meer informatie over NIPT op de site van het RIVM


Bent u zorgverlener in de SPSRU-regio, laat een uitslag van de NIPT lang op zich wachten, en weet u zeker dat bij de zwangere bloed is geprikt? Neemt u dan telefonisch contact op met het laboratorium van het VUmc via telefoonnummer 020-444 07 47


De helpdesk van Peridos (helpdesk@peridos.nl) is alleen per e-mail te bereiken. Zij zullen op werkdagen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

PRIKPOSTEN 

Het aanvraagformulier voor de bloedafname wordt door de aanvrager van de NIPT ingevuld in en geprint uit Peridos. Voordat de zwangere bloed kan laten prikken moet ze eerst haar eigen bijdrage van € 175,- via iDEAL betalen op de website: www.niptbetalen.nl. Na betaling ontvangt de zwangere een e-ticket. Met het aanvraagformulier en het e-ticket kan de zwangere bloed laten prikken bij een van de prikposten in onze regio (actueel 30 januari 2018). U kunt het overzicht hier ▼ downloaden.

NT-METING NAAST DE NIPT

Het is de taak van de counselor en de echoscopist om aan de zwangere uit te leggen dat het verrichten van een NT-meting geen toegevoegde waarde heeft in het kader van prenatale screening als een zwangere kiest voor NIPT. Informatie daarover is gegeven tijdens de scholing voor de NIPT in maart 2017.


Een NT-meting zonder volledige combinatietest in het kader van screening op verzoek van de zwangere is in strijd met de Wet op Bevolkingsonderzoek. De NT-meting is bovendien niet geschikt als screening op aangeboren afwijkingen.

PRESENTATIES NIPT NASCHOLINGSBIJEENKOMSTEN SPSRU 21 EN 30 MAART 2017 EN 15 JUNI 2017